2022-05-08 10:01:19• hírek • Bede Emőke

Jogosítvány nélküli ittas vezetés – Sokan ússzák meg felfüggesztettel

A Szatmár.ro is rendszeresen számol be olyan esetekről, amikor egy-egy autóvezetőről kiderül, felfüggesztett jogosítvánnyal vagy annak teljes hiányában ül volán mögé. Persze-persze, a vezetői képességeket nem egy „papír” határozza meg, viszont az, hogy valakinek akár többedik alkalomra sem sikerült megszerezni a jogosítványt, vagy esetlegesen egy súlyos szabálysértés miatt felfüggesztették/bevonták azt, mindenképp árulkodó lehet.

S noha a jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek számít, sokan ezt még képesek megfejelni azzal, hogy alkoholos befolyásoltság alatt taposnak a gázra. Szerencsére a közúti ellenőrzéseken egyre-másra buknak le azok, akik ilyen felelőtlenség által veszélyeztetik a közlekedés többi résztvevőjének testi épségét.


Így járt az a férfi is, akit még 2020. december 13-án, éjjel 1 óra 40 perckor állítottak meg az avasfelsőfalui rendőrség munkatársai. A sofőrről csakhamar kiderült, hogy nem rendelkezik autóvezetői engedéllyel (soha nem is volt neki!), s mivel a férfi erős alkoholszagot is árasztott, az egyenruhások természetesen azonnal megfújatták vele a szondát is. A készülék 0,79 mg/l-es értéket mutatott ki a leheletében, azaz a sofőr indulás előtt jó pár italt legurított. Az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően a férfit bevitték az avasfelsőfalui kórházba, ahol 3 óra 30 perckor vérmintát vettek tőle, az ez alapján készült vizsgálat pedig nem kevesebb, mint 2,24 g/l alkoholt mutatott ki a vérében. A sofőr a második mintaadást elutasította, de a jelentésben ettől függetlenül is feljegyezték, hogy tartása és mozgása instabil volt, illetve folyamatos érzelmi kilengés jellemezte (hol sírt, hol nevetett).


A férfit jogosítvány nélküli és ittas vezetés miatt bíróság elé állították, az ügyben pedig május 6-án hirdettek elsőfokú ítéletet. Az indoklás szerint a férfi komoly veszélyt jelentett a közúti biztonságra, hiszen a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudásanyagot soha nem sajátította el, az alkoholfogyasztás pedig csak tovább tompította az autóvezetéshez szükséges képességeit. A bíróság megállapította továbbá, hogy a 27 éves férfi az elkövetett bűncselekmény súlyosságának teljes tudatában ült ittasan, jogosítvány nélkül volán mögé, azaz tisztában volt bele, hogy ezzel a forgalom többi résztvevőjét is veszélyeztetheti, nem mellesleg ő maga is két személyt szállított utasként az autójában. Ugyanakkor a bíróság figyelembe vette, hogy a sofőr büntetlen előéletű, illetve a per során mindvégig együttműködött és megbánást tanúsított.


Mindezek fényében a sofőrt jogosítvány nélküli vezetés és ittas vezetés miatt 1 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, melyet azonban 2 évre felfüggesztettek. Ezen felül egy reintegrációs programban való részvételre és 60 napos közmunkára is kötelezték, melyet az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatalnál vagy egy helyi egyesületnél tölthet le.


Hasonló helyzetben találta magát az a férfi is, akinek 2020 augusztusában egy kihágás miatt 90 napra felfüggesztették az engedélyét, azaz november 26-ig nem ülhetett volna kormány mögé. Ennek ellenére szeptember 27-én, 19 óra 50 perc körül - egy italozást követően - a férfi bepattant a kocsijába, majd alig egy kilométer megtétele után egy kereszteződéshez érkezett, ahol nem állt meg a STOP-táblánál, hanem körültekintés nélkül továbbhajtott. Pechére az elsőbbséggel rendelkező úton is érkezett egy autós. A két kocsi összeütközött és alaposan megrongálódott, egy személy pedig megsérült.


A helyszínre kiérkező rendőrök alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá a férfit. A készülék kijelzőjén a 0,67 mg/l-es eredmény villant fel, ami már bőven a bűncselekménynek számító értékhatár felett van, ezért a sofőrt az avasfelsőfalui kórházba vitték mintavételre, mely szintén igazolta, hogy az illető nem sokkal korábban alkoholt fogyasztott.


E férfit 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélték, melyet 2 évre felfüggesztettek, illetve kiegészítő intézkedésként 70 napnyi közmunkát is kiszabtak rá, melyet sorstársához hasonlóan az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatalban vagy egy helyi egyesületnél tölthet le.


Noha most csak két esetet ismertettünk, viszont a sort még tucatnyi ilyen ítélettel lehetne folytatni. A kérdés már csak az, hogy vajon a felfüggesztett börtönbüntetés kellő elrettentő erővel bír-e, és képes-e megakadályozni, hogy a sofőr a későbbiekben újra közlekedési bűncselekményt kövessen el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: